احساس بیانگیزگی در کار کردن از مواردی است که ممکن است برای بسیاری از افراد بوجود آید. بسیاری از افراد هر روزه با مشکلاتی همچون کاهش بهرهوری در کار کردن درگیر هستند. داشتن انگیزه در کار کردن میتواند باعث افزایش بهرهوری و رضایت شغلی در افراد شود. اگر انگیزه برای کار کردن وجود نداشته باشد انجام دادن کوچکترین کارها مانند جابهجا کردن کوه از افراد انرژی میگیرد. اگر شما یک کارمند یا مدیر امروزی هستید، نیاز به داشتن دلایل قویای برای حفظ آتش درونی اشتیاق خودتان برای انجام دادن کارهای چالش برانگیز روزانه هستید. در این مقاله از لنز موفقیت به بررسی انگیزش شغلی و مواردی که کمک میکنند تا انگیزه شما بهبود یابد معرفی میکنیم.

انگیزش شغلی به چه معناست؟
انگیزش شغلی به معنای وجود داشتن مجموعهای از محرکهای درونی و بیرونی است که فرد را به انجام دادن فعالیتهای مربوط به شغل خود که به طور معمول تکراری است ترغیب میکند. انگیزش شغلی باعث میشود تا فرد با تلاش، اشتیاق و افزایش تابآوری خود به اهداف شخصی و سازمانی خود برسد. داشتن انگیزش شغلی همچنین باعث افزایش رضایت شغلی، افزایش بهرهوری، خلاقیت و سلامت روان کارمندان میشود.

انگیزه شغلی درونی و بیرونی چیست؟
انگیزه شغلی دارای 2 نوع متفاوت است که میتواند در افزایش بهرهوری افراد تاثیرگذار باشد. محرکهای درونی یا بیرونی از انواع انگیزشهای شغلی هستند. انگیزش درونی زمانی است که فرد از انجام دادن کار خود لذت میبرد و توجهی به نتایج بیرونی ندارد. انگیزش بیرونی نیز به معنای آن است که فرد با توجه به نتایج و دستاورهایی که از بیرون بدست میآورد، مانند پول، تقدیر، تشویق یا تهدید و ….
برخورداری از انگیزه در کار کردن باعث میشود تا انرژی بیشتری در هنگام کار کردن داشته باشیم و در نتیجه عملکرد و بهرهوری بالاتری داشته باشیم. زمانی که افراد دارای انگیزه شغلی بیشتری برای کار کردن هستند میتوانند تلاش بیشتری داشته باشند و کارها را در ضربالعجلهای تعیین شده به اتمام برسانند. هنگامی که انگیزه شما برای کار کردن بالا باشد و کارها را با اشتیاق انجام دهید میتوانید بر روی همکارانتان هم تاثیر بگذارید و انگیزه بیشتری برای انجام کارها در محیط کار ایجاد کنید. بالا بودن انگیزه کارکنان باعث ایجاد یک محیط کاری مثبت و افزایش رضایت شغلی میشود.

چه عواملی در افزایش انگیزش شغلی موثر است؟
برای افزایش انگیزش شغلی عوامل مختلفی تاثیرگذار هستند که میتوانند باعث افزایش بهرهوری در کارهای افراد شوند. عوامل زیر از مواردی است که میتواند باعث افزایش انگیزش شغلی در افراد شود.
رهبری و مدیریت کردن
وجود داشتن ارتباطات قوی یک رهبر و مدیر با کارکنان از موارد مهمی است که میتواند باعث افزایش انگیزه کارکنان شود. بر اساس نظرسنجی گالوپ، 46% از 1015 کارمند هرگز متوجه نمیشوند که در بیشتر جلسات چه چیزی به آنها گفته میشود. این به معنای وجود داشتن یک زنگ خطر برای رهبران و مدیران است تا روشهای ارتباطی خود را با کارکنان اصلاح کنند تا بتوانند رهبرانی کارآمد با برقراری ارتباطات خوب با کارکنان باشند. برقراری ارتباط خوب میان کارمندان و کارفرماها میتواند باعث افزایش انگیزش شغلی افراد شود. کارکنانی که از طرف مدیر خود تحسین میشوند باانگیزهتر و سازندهتر میشوند. رهبر و مدیر یک سازمان باید برای کارهای اعضای خود ارزش قائل باشد و برای کارهایی که انجام میدهند قدردانی کنند تا احساس انگیزه بیشتری در آنها بوجود آورند.

ارتقا شغلی و افزایش مسئولیت
وجود داشتن ارتقا شغلی علاوهبر افزایش حقوق، انگیزه بیرونی کارکنان را افزایش میدهد و نقشی کلیدی در افزایش انگیزه درونی دارد.
فردریک هرزبرگ استاد مدیریت دانشگاه یوتا میگوید: واگذاری بیشتر مسئولیت به کارکنان باعث افزایش احساس مفید بودن و افزایش انگیزه در کارکنان میشود. افراد با افزایش مسئولیت نقش خود را در سازمان پررنگتر میبینند. بهوجود آمدن چالشها و احساس مسئولیت در قبال برطرف کردن آنها فرصتهایی را برای رشد شخصی و حرفهای برای افراد ایجاد میکند.

انجام دادن کارهای معنادار و هدفمند
کسانی که در انجام دادن کارهای خود معنا و هدفی را پیدا میکنند، به طور معمول باانگیزهتر هستند. کارمندانی که در یک شرکت کار میکنند میخواهند بدانند کارهایی را که در حال انجام دادن آنها هستند به موفقیت سازمان کمک میکند و وظایف و دستاوردهای آنها از رشد کلی شرکت حمایت میکند. همچنین برای ادامهدار بودن انگیزش شغلی نیاز هست تا دستاوردهایی که افراد از شغلشان بدست میآورند در راستای رسیدن افراد به اهداف و پیشرفتهای شخصیشان باشد. داشتن کاری معنادار مهمترین عامل در داشتن انگیزه شغلی است و نقشی پررنگ در زمانی که در سختیها و تنگناها قرار میگیرید دارد. افراد کاری را که برایشان معنا داشته باشد و هدفی برای انجام آن داشته باشند، به راحتی رها نمیکنند.

داشتن اراده در انجام دادن کارها
اشتباهی که بسیاری از افراد میکنند این است که فکر میکنند باید انگیزه داشته باشند تا بتوانند کاری را انجام دهند و به اتمام برسانند، در حالی که با انجام دادن کارها و داشتن اراده در انجام آنها انگیزه افراد را تقویت میکند. در واقع داشتن انگیزه معلول برخورداری از اراده است.
کارل نیوپورت میگوید: “اشتیاق فراوان پس از تلاش فراوان برای عالی شدن در کاری ارزشمند به سراغتان میآید، نه قبل از آن.” به همین دلیل تقویت اراده میتواند به صورت مستقیم به افزایش انگیزه شغلی افراد کمک کند.
از دلایل دیگر تقدم اراده بر انگیزه خودآگاه بودن آن است، زیرا اراده عملی است که افراد به صورت آگاهانه آن را انجام میدهند، اما انگیزه احساسی است که در ناخودآگاه افراد وجود دارد. همچنین اراده ماهیچهای خودآگاه است که راحتتر میتوانیم آن را تقویت کنیم.
با تقویت کردن اراده افراد میتوانند به صورت خودآگاه به سمت چالشها بروند و فاصله بین انگیزه درونی و انجام دادن کارها را کمتر کنند.

برخورداری از خلاقیت در انجام دادن کارها
خلاقیت در کارها میتواند انگیزه شغلی افراد را افزایش دهد تا دست به کارهای نوآورانه و خلاقانه بزنند. برای مثال در شرکت گوگل کارکنان 20 درصد از زمان خود را به صورت روزانه میتوانند بر روی پروژههای نوآورانه و ایدههای خود صرف کنند. این استراتژی اثربخشتر از زمانی است که بخواهیم در ازای پاداش افراد دست به خلق ایدههای جدیدی بزنند.

تقدیر کردن و پاداش دادن
دیدن تلاشها و دستاوردهای افراد توسط مدیران و سازمان و ارائه پاداش مناسب با دستاورد میتواند انگیزه شغلی افراد را تقویت کند. همچنین دادن پاداش به خودتان در ازای کارهایی که انجام میدهید میتواند باعث افزایش انگیزه درونی شما برای رسیدن به اهدافتان شود. هر زمانی که یکی از اهدافتان رسیدید میتوانید با دادن پاداشی که متناسب با دستاوردتان است جشنی برای خودتان بگیرید.
بهترین کتاب های انگیزش شغلی کدام ها هستند؟
خواندن کتاب در زمینه انگیزش شغلی میتوانند کمک کند تا باورهای اشتباهی که در ذهن ما وجود دارد را بشناسیم و از آنها دوری کنیم. برخی از کتابهایی را که میتواند به ما کمک کند تا انگیزهمان برای کار کردن بهبود پیدا کند را در ادامه آوردهایم.

کتاب انگیزه برای بهبود انگیزش شغلی
اصل هویج و چماق را شنیدهاید؟ این اصل براساس یک روش قدیمی برای اهدای پاداش برای بهبود انگیزه در رفتار کارکنان صورت میگیرد و به تهدید به عنوان یک عامل برای جلوگیری از اشتباهات کارکنان انجام میشود.
بدلیل آنکه با تهدید و یا پاداش دادن به کارکنان انگیزه درونی در آنها به وجود نمیآید، کارفرمایان باید همیشه بر روی کار کارکنان نظارت میکردند به همین دلیل در کتاب انگیزه از دنیل پینک این اصل را رد شده است.
این کتاب از پرفروشترین کتابهای انگیزش شغلی در سال 2009 است که در آن انگیزه درونی عاملی پایدارتر برای ادامه دادن و انگیزهبخشی معرفی شده است.

کتاب چگونه رهبر مثبتی باشیم.
حتما تابحال جمله کارمندان شغل بد را ترک نمیکنند، آنها کارفرمای بد را ترک میکنند شنیدهاید. براساس همین جلمه و مطالعات دیگری که انجام شده مشخص شده است که شیوه برخورد مدیران بر عملکرد و انگیزه کارکنان و جو کلی حاکم بر سازمان تاثیر بسزایی دارد. در این کتاب که برای بهبود و تقویت انگیزه شغلی نوشته شده است به مدیران گفته میشود که چگونه مدیری باید باشند که خودشان هم دوست داشته باشند با او همکاری کنند.
زمان و اندازهای که کارمندانتان را باید تشویق کنید مهم است تا بتوانید چیزهایی را که به عنوان ارزش معرفی میشوند به آنها انتقال دهید و رهبری محبوب و انگیزهبخش باشید.

سخن پایانی
اگر زمانی که در محل کارتان حضور مییابید از خودتان میپرسید که من تا کی قرار است این شغل را ادامه دهم؟ و با احساس اجبار به انجام دادن وظایفتان میپردازید احتمالا در جایگاه مناسب خودتان قرار ندارید و یا انگیزهتان را برای کار کردن از دست دادهاید.